Gyakran Ismételt Kérdések

Ajándékozhatok-e tanácsadást?

Persze! Bármelyik szolgáltatást adhatod ajándékba. Válaszd ki, amelyiket szeretnéd, a megrendelőlapon pipáld be az Ajándékba adom opciót és az Üzenetbe írd bele a megajándékozott nevét. Elküldöm a számlát a megadott e-mail címedre, majd a kiegyenlítése után e-mailben megkapod az ajándékutalványt.

Miért érdemes megnézned a Táplálkozz okosan! videókat?

Ha érdekel a táplálkozás, de eleged van a magyarázat nélküli kinyilatkoztatásokból, akkor ez a két videó tökéletes választás: Mónival mindig elmondjuk az okokat a javaslatok mögött, így nem csak tanácsokkal, de rengeteg hasznos információval is gazdagítunk.

Sok esetben elég az alapok rendbetétele ahhoz, hogy az ember egy egészséges úton tudjon maradni – ebben az is segít, hogy a videókban rengeteg tévhitet is körbejárunk és eloszlatunk.

Nincsenek szélsőséges tanácsaink, csak olyanok, amiket a mindennapi életben hosszú távon is lehet követni – és amiket mi is igyekszünk a saját mindennapjainkba beilleszteni.

Szeretném, ha a párom/anyukám/testvérem is megnézhetné a Táplálkozz okosan! videókat!

A Táplálkozz okosan! videók megvásárlása egy főre szól, így ha szeretnél mással együtt haladni a tudás megszerzésében, akkor neki is vásárolnod kell egy hozzáférést.

A videókat ajándékba is lehet adni, ennek semmi akadálya: a megrendelőlapon pipáld be az Ajándékba adom opciót és írd meg a megajándékozott nevét és e-mail címét, így ő fogja megkapni a videót/videókat.

Ki a dietetikus és miért éppen hozzá érdemes fordulni?

A dietetikus 4 éves főiskolai képzésen szerzi meg Bsc diplomáját, tehát nem egy hétvégi, vagy pár hónapos képzésről van szó. Ez azért fontos, mert a képzésünk részei az anatómia, az élettan-kórélettan, a belgyógyászat, az élelmiszer- és biokémia tárgyak (sok más tárgyon, például pszichológián, társadalomtudományokon kívül). A tényleges táplálkozástudomány már ezekre épül rá. Ha dietetikushoz fordulsz bármilyen táplálkozással kapcsolatos problémáddal, akkor biztos, hogy olyan szakember fog Neked tanácsot adni, aki nem csak egy-egy részletre figyel, hanem összefüggéseiben látja a kérdést és nem ül fel egyik divatdiéta-hullámra sem.

Milyen esetben fordulhatok dietetikushoz?

  • Ha nincs semmilyen alapbetegséged, csak szeretnél egészségesebben táplálkozni.
  • Ha úgy érzed, elvesztél a népszerű diéták között és útmutatásra van szükséged.
  • Ha valamilyen betegséggel küzdesz.
  • Ha fogyni vagy hízni szeretnél.
  • Ha sportolsz és szeretnéd a táplálkozással is támogatni az edzéseket.

Mi történik egy dietetikai tanácsadáson?

A tanácsadás előtt pár nappal kitöltesz egy kérdőívet a céljaidról, kórelőzményeidről és a jelenlegi táplálkozási szokásaidról, illetve egy 3 napos táplálkozási naplót is vezetsz. Ezekre azért van szükség, hogy lássuk, honnan indultál – és persze azért, mert így tényleg személyre szabott tanácsokkal tudok készülni Neked.
A tanácsadás első felében átbeszéljük, milyennek látom dietetikusi szemmel a jelenlegi táplálkozásod, mennyire felel meg a céljaidnak. Megbeszéljük, mik azok a szokások, amik már most jók és megerősítjük őket. Megkeressük a rossz szokásokat és tippeket kapsz arra, hogyan tudod őket megváltoztatni.
Ezek után részletesen átbeszéljük az étkezéseket, teljesen Rád szabva a tanácsokat.
Nem kell aggódnod, hogy elfelejted a tanácsokat, a megbeszélés után e-mailben elküldök mindent.

Csak egyszer jöhetek kontroll tanácsadásra?

Dehogy! Ha már egyszer jártál nálam, bármikor és bármennyi alkalommal jelentkezhetsz egy új beszélgetésre. Sőt, rendszeresen jöhetsz hozzám, ha egy-egy konkrét témát szeretnél alaposan körbejárni, vagy akár új kérdések merülnek fel benned. Például:
-Ha most derült ki, hogy valamilyen betegség miatt diétát kell tartanod és szeretnéd átbeszélni valakivel, hogy jó úton haladsz-e vele, akkor párhetente/ havonta egyszer egy kontroll beszélgetés keretében ezt megtehetjük.
– Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni, vagy életmódot váltani, akkor ezt is tudjuk követni, illetve minden kontroll alkalmával más-más témákat tudunk átbeszélni, így ahelyett, hogy egy alkalommal korlátozott mennyiségű infót zúdítanék Rád, inkább több alkalommal, sokkal részletesebben járjuk körbe a Téged érdeklő témákat.
– Ha fogyni vagy hízni szeretnél és szeretnéd, ha közben folyamatos támogatást kapnál, akkor is jó megoldás lehet, ha kontroll tanácsadásra jelentkezel. Ilyenkor megnézzük, hová sikerült eljutni az előző beszélgetés óta és tippeket kapsz arra, hogyan tovább. És persze segítek minden felmerülő probléma kezelésében.
Ha további kérdésed van a kontroll tanácsadással kapcsolatban, nyugodtan keress a dzseni@toleransdietetikus.hu mail címen.

Miért ajánlom a több hónapos programokat az egyszeri konzultáció helyett?

A táplálkozásban minden mindennel összefügg. Ha egy alkalommal jössz el hozzám, akkor célzottan foglalkozunk azzal a témával, ami foglalkoztat Téged, de nincs lehetőségünk mélyebbre merülni benne és megkeresni az összefüggéseket. Ha viszont úgy kezdünk bele, hogy tudjuk, még több alkalommal találkozunk, akkor van időnk kibogozni ezeket is. Ilyenkor a konzultációk között „házi feladatokat” is kapsz, amik segítenek megérteni a jelenlegi szokásaidat és elérni a kitűzött célokat.

Akkor is jelentkezhetek több hónapos programra, ha egyet már végigcsináltam/először egyszeri konzultáción voltam?

Persze! A táplálkozás témája szinte kimeríthetetlen, ráadásul az, hogy milyen élethelyzetben vagyunk befolyásolja, hogy milyen területek, kérdések kerülnek előtérbe.

  • Ha egy konzultáció után úgy érzed, szeretnél mélyebbre menni
  • vagy egy program után újba kezdenél, mert új téma merült fel benned,
  • vagy egyszerűen csak szeretnéd folytatni a közös munkát,

akkor jelentkezz bátran több hónapos programra.

Mi az a mozaik étrend?

A mozaik étrend különlegessége, hogy a napok, sőt, egy étkezésen belül az ételek is felcserélhetők egymással. Például ha egy 5 napos mozaik étrendről van szó, akkor mindegy, hogy az első vagy a negyedik nap reggelijét választod, bármelyik nap többi étkezéséhez passzol. Ez azért van, mert egy mozaik étrendben minden azonos étkezés (tehát például minden reggeli) energia- és makrotápanyag-tartalma közel azonos.

Miért jobb a mozaik étrend, mint a "sima"?

Azért, mert ha szeretnél több napra főzni vagy megmaradt az egyik nap az ebéded, akkor nyugodtan beteheted másnapra is ugyanazt, nem fogja felborítani az étrended, ugyanúgy passzolni fog a többi étkezéshez. Nem kell kidobnod semmit, amit megvettél.
Igaz, több munka, mert nem csak egy fix étrendet kell követned, hanem neked is tervezned kell, hogy melyik napra melyik étkezéseket tedd be, de így sokkal jobban rögzülnek a tanácsadáson tanultak is, és a jövőben sokkal könnyebben fogod tudni megtervezni az étkezéseidet.