Mit csinál egy sportspecifikus dietetikai szakember?

Szerző: júl 21, 2021

Idén júniusban fejeztem be a Testnevelési Egyetem sport-specifikus dietetika szakirányú továbbképzését, amiről lelkesen posztoltam Instagramon is. Biztosan felmerült Benned is a kérdés, hogy oké, de ez mire jó? Mit kezdek egy ilyen végzettséggel? Miben tudok vele Neked segíteni? És miért nem egyszerűen sportdietetikus lettem?

Kezdem is az utóbbival: a sportdietetikus megnevezést azért nem használhatom, mert az egy másik képzésre vonatkozik. Van egy hasonló képzés a Pécsi Tudományegyetemen, de teljesen más tematikával, más ismeretenyaggal. Azt, aki a pécsi képzést végzi el sportdietetikusnak hívják, aki pedig a Testnevelési Egyetemen végez a sportspecifikus dietetikai szakember megnevezést használhatja. Volt olyan csoporttásram, aki elvégezte a pécsi képzést, aztán elvégezte a pestit is. Szóval ez nem olyan, mint az alapképzésen, hogy dietetikus leszek akkor is, ha a SOTÉ-ra járok és akkor is, ha Pécsre.

Melyik képzés a jobb? Mivel nem jártam mindkettőre, így erre nem tudok válaszolni. De elmondom, miket tanultunk a Testnevelési Egyetemen.

Mi voltunk a második évfolyam, aki részt vehetett ezen a képzésen, szóval tényleg egy hiánypótló újdonságról van szó. Emiatt pedig a tematika is változott a kéréseinknek megfelelően. Ha azt mondtuk, érdekelne egy téma, az oktatóink igyekeztek arra is külön kitérni.

Az alapokkal kezdtünk: élettannal, biokémiával, terhelésélettannal, életkori sajátosságokkal. De most más szemüvegen keresztül néztük az eddig megtanultakat, mindent a sport szemszögéből tanultunk, mindent így elemeztünk, így pedig teljesen új ismereteket szereztünk. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer például a jógázás során lejátszódó biokémiai folyamatokról fogok beadandót írni.

Külön tárgyunk volt a sporttal kapcsolatos kutatásokról. Megtanultuk, hogyan épülnek fel ezek a vizsgálatok és hogyan tudjuk kritikus szemmel nézni a kutatási eredményeket, mik azok a jelek, amik alapján el tudjuk dönteni, mennyire hiteles az adott forrás.

Volt egy sportági sajátosságok nevű óránk is, ahol a különböző sportágcsoportok jellemzőiről tanultunk, sokszor vendégelőadókkal, akik a saját sportágukról beszéltek nekünk.

Külön óráink voltak az étrend-kiegészítőkről, ahol címkét kellett elemeznünk és az alapján megmondani, az adott készítményt javasoljuk-e sportolónak – és ezt persze meg is kellett indokolni. És persze voltak óráink a doppingszerekről is.

Tanultunk sportpszichológiát is, hiszen nem csak a sportolót, az embert is látnunk kell.

Volt külön előadásunk a divatdiétákról, a vegetáriánus sportolóról, a szabadidősportolókról.

És persze a legfontosabb: a rengeteg dietetika óra. Ahol nem csak az alapokat tanultuk meg, hanem minden oldalról körbejártuk a sporttáplálkozás témakörét. A felkészüléstől kezdve az edzések, versenyek alatti táplálkozáson át a regenerációig minden szóba került. Alvás, utazás, hidratálás, extrém körülmények, utánpótláskorú sportolók, a női hormonok hatása. Minden.

Közben szakdolgozatot is kellett írnunk. Még egy dolog, amit nem hittem volna: hogy egyszer rögbijátékosokról fogok írni. Azt pedig pláne nem gondoltam volna, hogy ennyire el tudok merülni a témában.

Ebben az egy évben olyan mennyiségű tudást sikerült elsajátítanom, amit több év utánajárással sem tudtam volna egyedül megtanulni. Persze a tanulás itt nem áll meg, már most azon vagyok, hogy még jobban elmerüljek a témában.

 

Zsírtartalom

Adja magát a kérdés: és ezzel mit tudok kezdeni? Miben tudok Neked segíteni?

– sportág-specifikus tanácsokkal tudlak ellátni a felkészülési időszakban, versenyidőszakban, sorozatversenyek esetén és regeneráció során

– kialakítjuk a számodra megfelelő étkezési szokásokat edzések és versenyek előtt, alatt és után,

– támogatlak az egészséged megőrzésében

– a teljesítményed optimalizálásában, a céljaid elérésében

– étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kérdésekben

– sportolás során jelentkező emésztési panaszok kiküszöbölésében

– ha épp belevágnál valamilyen diétába (akár valamilyen betegség miatt diétáznod kell), de nem tudod, hogy hangold össze a sporttal

Keress bátran akkor is, ha szabadidősportoló és akkor is, ha élsportoló vagy.

Share This