Mi történik egy dietetikai konzultáción?

Szerző: júl 7, 2021

Mióta dietetikusként dolgozom sokszor találkoztam azzal, hogy a vendégeim, betegeim bizonytalanok voltak a konzultációkkal kapcsolatban. Sokáig tartott, míg rávették magukat a jelentkezésre és egy kicsit tartottak is attól, mi vár rájuk. Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy elmondhatom: szinte minden esetben pozitívan csalódtak. Ebben a bejegyzésben részletesen elmondom, mi történik a bejelentkezéstől a konzultáció végéig, hogy eloszlassam a sokféle tévhitet ezzel kapcsolatban.

Az első lépések

Először is be kell jelentkezned. Nálam ez úgy működik, hogy a szolgáltatásoknál kiválasztod azt, amelyik a legszimpatikusabb, majd pár adatod megadásával és egy rövid üzenet elküldésével kész is vagy. Amint tudom, felveszem veled a kapcsolatot és egyeztetünk egy időpontot a konzultációra. Ha nem tudod, melyik szolgáltatás lenne a neked való, akkor pedig nyugodtan hívj fel telefonon, vagy küldj egy mailt és megbeszéljük.

Az időpont egyeztetése után elküldök neked egy kérdőívet (anamnézislapot), amiben az étkezési szokásaidra, egészségi állapotodra, panaszaidra, céljaidra kérdezek rá. Ezt a konzultáció előtt 1-2 nappal kell visszaküldened. Miért fontos ez? Azért, mert így már a konzultáció előtt is megismerhetlek valamennyire. Így tudni fogom, mit szeretnél elérni és honnan indulunk, ezért a konzultáción már jóval célzottabban tudunk a problémádra, céljaidra fókuszálni.

Emellett kapni fogsz egy kitöltési útmutatót egy 3 napos étrendi naplóhoz, amit szintén a konzultáció előtt kell elküldened nekem. Miért fontos ez? Azért, mert a 3 lejegyzett napból már kapok egy képet arról, milyen táplálkozási szokásaid vannak, milyen a napirended, mihez kell igazítani a tanácsokat.

Mi történik, ha nem sikerül megírnod a naplót vagy nem küldöd el a kérdőívet?

Ilyenkor sem dől össze a világ, emiatt nem kell lemondanod az időpontot. Egyszerűen a konzultáción fogjuk átbeszélni ezeket a dolgokat. Az egyetlen negatív következmény az lesz, hogy így a konzultáció idejéből fog elvenni ez a beszélgetés – de hidd el, annyi új infóval fogsz gazdagodni, hogy így is megéri eljönni.

Mi van akkor, ha sürgősen tanácsra van szükséged, nincs időd étrendi naplót írni?

Ezt is megoldjuk. Az akut problémákra mindig tartok fenn szabad időpontokat, ezügyben is nyugodtan keress mailben vagy telefonon. Ilyenkor szóban kérdezem ki azokat a dolgokat, amiket a kérdőívben vagy az étrendi naplóban leírnál és kifejezetten a panaszaid enyhítésére, a problémád megoldására fókuszálunk.

Megvan a kérdőív, megvan a napló, megvan az időpont. Hogyan tovább?

Mind az online, mind a személyes konzultáció azzal kezdődik, hogy további kérdéseket teszek fel Neked. Ezekre azért van szükség, hogy a kérdőívben vagy a naplóban esetleg nem egyértelmű dolgokat tisztázzuk, illetve azért, hogy még személyre szabottabbá tudjam tenni a tanácsaimat. Az előzetes infók alapján igyekszem előre készülni segédanyagokkal, de a beszélgetés iránya alakítja a konzultációk menetét, mindegyik egyedi és csak az adott vendégre szabott.

Zsírtartalom

Mi az, amit hallani fogsz egy konzultáción?

– dicséret a jó szokásaid miatt

– tanácsok, lehetséges opciók a rossz szokások megváltoztatására – és ezekből választunk olyat, ami Neked szimpatikus

– hogyan tudod egyszerűsíteni a mindennapjaidat

– egészséges módszerek a céljaid elérésére, a problémáid megoldására

– válaszok a kérdéseidre – nyugodtan kérdezz a konzultáció alatt

Szénhidráttartalom

Mi az, amit soha nem fogsz hallani egy konzultáción?

– megszégyenítés az étkezési szokásaid, esetleg a testalkatod miatt

– xy ételt vagy alapanyagot soha többet nem eheted

– xy ételt vagy alapanyagot kötelező fogyasztanod, akkor is, ha nem szereted

– rábeszélés drága étrend-kiegészítőkre, drága alapanyagokra

– szélsőséges megoldási javaslatok

A konzultáció végén mindig összefoglaljuk a fő pontokat, irányvonalakat, majd 3 reális, a közeljövőben megvalósítható konkrét célt tűzünk ki, amiket Te fogalmazol meg a saját szavaiddal. Például: minden nap megeszem 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem pedig: egészségesebben fogok enni.

Miért nem jó az utóbbi példa?

Azért, mert odáig, hogy egészségesebben táplálkozz egy hosszabb út vezet, amit le tudsz bontani egyszerűbben megvalósítható részfeladatokra. Ráadásul ez így elég megfoghatatlan cél, aminél bejöhet a maximalizmus, a mindent vagy semmit hozzáállás, ami egyrészt azt fogja eredményezni, hogy nem leszel elégedett a már működő változtatásokkal, másrészt hosszú távon el is veheti a kedved. A kisebb, konkrét célok kitűzésével haladsz a „nagy” célod felé, de nem csak az lesz a siker, ha ezt eléred, hanem a részfeladatok teljesítése is.

A konzultáció után egy írásos anyagot fogok küldeni online, amiben a beszélgetésünk minden főbb pontját rögzítem (így nem kell jegyzetelned a konzultáció alatt). A tanácsadóanyagba mindig linkelem a beszélgetéshez kapcsolódó Ebédszünet podcast epizódokat is, hogy ki tudd egészíteni a hallottakat. A végén pedig ott lesz a 3 kitűzött cél is.

 

Hogyan tovább?

A következő konzultáció időpontját nem kell azonnal fixálnunk. Általában azt szoktam mondani, hogy adj magadnak 3 hetet, hogy a 3 változtatást elkezdd beiktatni az életedbe és ez után keress a továbbiakkal kapcsolatban. Ennyi idő alatt látni fogod, működnek-e a megbeszéltek, tudod-e őket használni az életedben. Ha igen, akkor innen tudunk továbblépni. Ha nem, akkor pedig új megközelítést fogunk használni.

 

Arról pedig, hogy szerintem miért fontos akkor is eljönni egy „kontrollra”, ha úgy érzed, semmi nem sikerült abból, amit elterveztél egy következő bejegyzésben fogok beszélni.

 

 

Share This