Hogyan lehet „slow” egy dietetikai konzultáció?

Szerző: szept 1, 2021

Ha már böngésztétek a honlapot tudhatjátok, hogy együtt dolgozom Darida-Molnár Bettivel, aki slow szemléletű masszőr. (Erről a saját honlapján, a naturaslow.hu-n olvashattok bővebben, ahol hamarosan megtaláljátok pár új blogbejegyzésemet is.) Ebben a bejegyzésben elmondom, hogyan kapcsolódhat össze a slow szemlélet a dietetikusi munkával és hogyan jelenik meg a konzultációimban.

Számomra a slow szemlélet azt jelenti, hogy van időm a vendégemre – a hozzám fordulókat leginkább így szeretem hívni, hangsúlyozva, hogy nálam egy konzultáció nem az alá-fölérendeltségről szól, hanem arról, hogy közösen próbálunk megoldásokat találni egy adott élethelyzetre vagy problémára.

Míg kórházban dolgoztam sokszor csak pár perc jutott egy betegre, mert naponta akár 10 tanácsadást is meg kellett tartanom az egyéb feladataim mellett. Ilyenkor azt éreztem, hogy egyszerűen nincs lehetőségem úgy átadni a tudásomat, ahogy a betegeim megérdemelnék, ráadásul esélyem sem volt gyakoroltatni az új ismereteket. Részben ez is volt az oka annak, hogy vállalkozó lettem.

Zsírtartalom
Most lehetőségem van úgy adni az időpontokat, hogy egy vendégre legalább másfél órát tudjak szánni, amibe belefér az adott téma részletesebb körbejárása és beszélgetés is. Szerintem ahhoz, hogy igazán hasznos tanácsokat tudjak adni ismernem kell a vendégek szokásait és ezekre kell szabnom a javaslatokat, erre pedig időt kell szánni. Az első alkalommal elkerülhetetlen, hogy hirtelen sok információ „zúduljon” az emberre, de ezekből a fő pontokat mindig megerősítjük és a konzultáció lezárásaként 3 reális célt tűzünk ki a következő időszakra. Ez is hozzátartozik a slow szemlélethez: nem akarunk mindent azonnal megváltoztatni. Előttünk az egész hátralévő életünk, hogy a jó szokásokat beépítsük, nem kell egy nap alatt felforgatni mindent.

Épp ezért fontos a „kontroll” konzultáció. Itt van idő a gyakorlásra, a felmerülő kérdések megbeszélésére. És persze a nehézségek leküzdésére is. Nem baj, ha valami nehezebben megy, vagy nem sikerül elsőre. Lehet, hogy csak másik irányból kell megközelíteni. A slow szemlélet erre is lehetőséget ad, hiszen így egy hosszú távú együttműködést tudunk kialakítani, ahol mindig meg tudjuk beszélni, hogy az aktuális élethelyzetedben hogyan tudsz a legtöbbet tenni az egészségedért.

Ezeknek az elveknek az összedolgozásából jött létre a három hónapos életmódváltó programom. Ennél havonta találkozunk online vagy személyesen és a két konzultáció között hetente vagy kéthetente küldök személyre szabott feladatokat, amik mindig az aktuális cél elérését vagy a nehézségek megoldását szolgálják. Így lehetőség van apró lépésekben haladni, gyakorolni és megtapasztalni, hogyan reagáltok egy-egy változásra. Sok feladat szól arról is, hogy elkezdjetek figyelni a testetek jelzéseire. Úgy gondolom, ez az alapja egy egészséges életmódnak és egy egészséges kapcsolatnak saját magatokkal.

Összefoglalva tehát: rászánt idő, gyakorlás, ismétlés, elmélyülés. Így lehet slow a dietetikai konzultáció.

Share This