Hogyan dobjuk fel a folyadékfogyasztásunkat a nyári melegben?

Szerző: aug 4, 2021

Saját példámból is tudom, hogy sokszor nem egyszerű a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. Még akkor sem, ha éppen kánikula van. Ebben a bejegyzésben adok pár tippet, amivel könnyebben eléritek az egészséges mennyiséget.

A hazai táplálkozási ajánlás (Okostányér) szerint napi 8 pohár (poharanként 2-2,5 dl) folyadékot javasolt elfogyasztani, amiből 5 pohár legyen víz, a maradék 3 pedig lehet tea, gyümölcslé, zöldséglé stb. A folyadékigényünk persze egyénenként változik, sok tényező befolyásolja, de kiindulási alapnak jó, ha ezt tudjuk. (Főleg, ha olyanok vagytok, mint én voltam pár évvel ezelőtt: örültem, ha a fél liter megvolt naponta.) Meleg időben több folyadékra van szükségünk – hogy mennyivel, az egyénfüggő, mert nem mindegy, hogy valaki a légkondicionált irodában ül vagy a szabadban sportol, esetleg fizikai munkát végez (nagy melegben 2-2,5 liter folyadékot is veszíthetünk izzadással).

Fontos tudni, hogy a szomjúság nem jó jelző, mert sokan akkor érezzük meg, amikor már hipohidráltak vagyunk. De akkor mit lehet tenni? Tudatosnak kell lenni ebben is, hogy akkor is igyatok, ha nem feltétlenül érzitek magatokat szomjasnak. Sokaknak már a napi 8 pohár folyadék elfogyasztása is nehézséget okoz, ezért itt van pár tipp, hogyan tudjátok feldobni a folyadékfogyasztásotokat, hogy biztosítsátok a megfelelő mennyiséget:

  • készítsetek limonádét
  • vagy csak egyszerűen tegyetek a vízbe citrom- vagy limekarikákat, vagy bármilyen idénygyümölcsöt
  • használjatok mentalevelet
  • készítsetek gyümölcsből jégkockát vagy használjatok fagyasztott gyümölcsöket
  • friss fűszernövényeket vagy ehető virágokat is lehet jégkockaként eltenni, ezek is jól fel tudják dobni az egyszerű vizet
  • hűtsetek le gyümölcsteát és fogyasszátok jegesteaként
  • készítsetek hideg, tejes-gyümölcsös turmixokat (vagy ha kicsit savanykásabb ízekre vágytok, tej helyett használjatok joghurtot)
  • nem csak meginni lehet a folyadékot, meg is ehetjük: hideg gyümölcslevesek, joghurtok formájában

Amit még érdemes szem előtt tartani:

  • az alkohol dehidratál, érdemes nem ezzel oltani a szomjatokat – például egy pohár bor mellé fogyasszatok el egy pohár vizet vagy igyátok inkább fröccs formájában
  • ha ásványvizet isztok, akkor érdemes őket váltogatni, hogy ne vigyétek túlzásba egy-egy ásványi anyag bevitelét

Figyeljetek oda szeretteitekre is a kánikulában: a kisgyerekek sokszor elfelejtenek inni, az időseknél pedig csökken a szomjúságérzet. Készítsetek egy nagyobb adag hűsítő italt, amit közösen fogyaszthattok!

Share This